Dutch Jewel
 
Waarom zilveren sieraden zwart worden.
 

Zilver is een metaal dat reageert met zijn omgeving en zwart oxideert.
Dit is een natuurlijke eigenschap, die niet kan worden verholpen.
Vroeger werd oxidatie verhinderd door op zilveren sieraden een laag nikkel of een laagje rhodium aan te brengen. Nikkel heeft de eigenschap dat het zeer hard is en het zilver heel goed afdekt zodat het niet met de omgeving kan reageren. Nikkel mag echter in Nederland niet meer gebruikt worden, omdat het door de huid opgenomen wordt en in sommige gevallen tot nikkelallergie kan leiden. Ter vervanging van de nikkellaag wordt nu een laagje fijnzilver of een laag rhodium aangebracht.
Deze metalen zijn echter iets poreuzer en dekken het zilver minder goed af. Rhodium is duur en zal daarom minder snel worden toegepast.
Zodra het dunne laagje weggesleten is zal het zilver weer in contact komen met de omgeving. Door transpiratie kan het zilver zwart worden.
Bij de meeste mensen gebeurt dat niet, maar een gering percentage van de bevolking heeft echter zo een agressieve transpiratie dat deze het zilver aantast en zwart doet verkleuren. Verschillende factoren kunnen de transpiratie be´nvloeden zoals het gebruik van geneesmiddelen, alcohol en bepaalde voedingsmiddelen. Ook parfum, deodorant, luchtverontreiniging, nabijheid van de zee, chloor, chemische middelen, schoonmaakmiddelen, enz. kunnen oxidatie van zilver veroorzaken.
Een mogelijke oplossing is de zwart geoxideerde sieraden opnieuw te polijsten en daarna te rhodineren. De kans is echter groot dat hetzelfde probleem zich na verloop van tijd opnieuw zal voordoen.
Het is belangrijk dat U op de hoogte bent van de oorzaak van zilveroxidatie zoals hierboven is beschreven. U weet dat er met de sieraden zelf niks mis is en dat de chemische reactie die bepaalde stoffen aangaan met zilver de verkleuring veroorzaakt. Helaas kan hier tegen niets gedaan worden.
Door het sieraad dagelijks te dragen zal het minder snel verkleuren. Zolang het niet opgeborgen wordt krijgt oxidatie minder kans en blijft het sieraad over het algemeen wit. Sieraden vervaardigd van goud kunnen in sommige gevallen ook bruine aanslag krijgen omdat daarin ook een deel zilver verwerkt is.
De mate van oxidatie bij gouden sieraden is afhankelijk van het gehalte goud. Een hoger gehalte bevat minder zilver, waardoor er minder oxide ontstaat.
Een alternatief is het aanschaffen van sieraden in titanium of staal. Titanium en staal hebben immers het voordeel dat het niet oxideert.